Karlskrona - Ronneby

Ronneby - Järnavik

Karlshamn - Matvik

Järnavik skärgård


Ronneby — Järnavik
Beskrivning: Trevlig tur med bra parkering både i Ronneby vid campingen Ekenäs resp. i Järnavik där man även kan hyra kajaker. På vägen passera man ett av Kofi Annans (fd. FNs Generalsekreterares) sommar boende.  Trevliga och mysiga sund, speciellt innanför Saltärna och första biten efter Ronneby, Mycket naturskön sträcka innan framkomsten till Järnavik in i denna skärgård som är en av de finare i Blekinge. Denna turen är en bra mix av öppet vatten och fin skärgård. Följ turen inte slavisk, jag hamnade i en återvändsgränd som man gärna undviker. Se upp för ytliga stenar Spjälkö och Dragsnäs, minst 20 km.
Utgångspunkt:1467286; 6227123 alt. 1454495; 6228308
 Karta
 
Karlshamn Matvik
Beskrivning: 10,5 km lång tur. Jag startade vid Nytäppet, parkera vid badstranden, Kajaksyd har sin bas även här. Se deras karta för vägbeskrivning. Denna Skärgård har mycket att ge och är en av höjdpunkterna i Blekinge. Här finns många mysiga platser att gå i land på för fika. Östra Bokö är en pärla så väl som Tjärö lite längre ut. Stora delar av denna skärgård ligger skyddad bakom Tjärö, dock kan vågorna gå höga både öster och väster om skärgården.
Utgångspunkt:1448420; 6227048
 Karta
 
Järnavik skärgård
Beskrivning: Här finns många trevliga turer, som kommer beskrivas utförligare framöver, men några tips är

Guevik

Tjärö

Mjöö

Gyö

Utgångspunkt:1454495; 6228308
 Karta
  
Karlskrona-Ronneby
Beskrivning: Återigen startar jag från kajakklubben Eskimås brygga (beroende på att jag har kajaken där) och går söderut mot Borgmästarefjärden och Saltösund. Rund Saltö södra udde är vågorna alltid lite märkliga då brygger och vindar möts där samtidigt som många båtar passera i olika riktningar där större delen av tiden under sommarmånaderna. Därefter tar man ca 260 grader i nästan 7 km till Hassöbron om vädret är bra. Annars kan man ta via sundet mellan Dragsö och Salto och tar en mindre exponerad tur men mer natursjön väg som dock är ca 2 km längre via Haglö mm. Väl ute vid Hasslöbron så har vi snart kommit halvägs. 1,5 km sydväst om bron så finns det ett bra paus ställe på en obebyggd lite ö, men pausen går även att ta tidigare så som på Tromtö eller lite mer norrut efter bron (dvs rakt väster om bron). Efter en paus fortsätter nu turen västerut via mindre öar mot Gö. Gö är ofta det kritiska i denna turen då vågor byggs upp där. Första biten kan man ta via Listerby skärgård men till slut måste man ut. Denna dagen var det mycket lungt så det var inga som hellst problem men det är inte ofta det är som denna dagen. (så en varning för dessa vatten; det sägs att vågsurfare kan surfa här ibland) Framme vid Gö så kommer en del klippor och vi börjar dra oss norrut mor Ronneby skärgård. Vi drar oss ända in till Å mynningen innan vi kör mot ekenäs och dess camping där en välförtjänt bad väntar oss samt hemtransporten till Karlskrona. Turen är 29 km och kräver bra väder om man inte är erfaren eller mycker erfaren paddlare.
Utgångspunkt:Karlskrona: 1486265; 6228171 alt Ronneby 1467155; 6227662
 Karta
  
  
  
  
  
  
  

 

Anpassad sökning