Karlskrona Västra skärgård — Haglö

Karlskrona Västra skärgården - Hasslö runt

Karlskrona - Utö

Hasslö - Listeby Skärgård

Bollöarna/Tromtö


Karlskrona Västra skärgård — Haglö
Beskrivning: 18 km som kan kortas eller ökas på allt efter behag och vindar. Om man vill så kan man gå mer inom skärs än vad kartan visar, då får man en trevlig tur som även är lämplig på vintern, då med skridsko. Efter Skillingenäs så man ta både söder och norr om Haglö. Om man vill så fortsätter man men tänk på att vissa av sunden och öarna är stängda fåglar pga. av havsörnsreservat. Någon kilometer efter Haglön kommer fram till en gästhamn, Tromtö som erbjuder fina vandringstråk. Hemvägen kan gå via Rollsö som oftast kallas Rosslö på sjökort, samt Dragsö sund (mellan Dragsö och Saltö) hem till isättningsplatsen på Eskimå och Långö.
Utgångspunkt:1486275 ; 6228170
Karta
Karlskrona Västra skärgården - Hasslö runt
Beskrivning: De 12 km runt Hasslö är väderkänslig då söder om ön så finns det bara öppen hav och många stora stenblock som kan vara mycket förrädiska då de ofta ligger i ytan och bara syns i dyningarnas vågdalar. Större delen av östra sidan så väl som södra sidan har dessa stenar som kan vara farliga om man inte är observant. Mitt på den södra sidan finns dock en oas, Sandviken som är öns särklass bästa sandstrand och en av de bästa i Karlskronas skärgård. Jag utgick från en privat brygga då det inte finns så många naturliga platser för att lägga i. Ett alternativ är på näset, precis vänster om brofästet om man inte vill paddla från Almö som har flera lämpliga isättningsplatser. Efter de steniga partierna så gick jag innanför Yxnaholmen vilken nog endast går vid högt vatten om man väl kommer in i viken, vid lågt vatten så är det bara att stiga ur då det inte är djupt. Vill man förlänga turen så kan man även ta runt Bollöarna. Jag är tveksam om man kommer igenom sundet mellan norra och södra Bollöarna. Oftast är det besöksförbud på Bollöarna, detta då det finns mycket granater på ön efter många år med militär verksamhet där dessutom så finns det mycket orm på ön, annars är den västra viken mellan norra och södra mycket fin. Vid nord östra udden finns även här sten. Vid Hasslö bron finns två alternativ, antingen den stora öppningsbara bron eller tunneln som leder till Hallarnas hamn som är ett bra val för kajaktister.
Utgångspunkt:Privat brygga men lämpligt kan vara Näsets småbåtshamn 1478712; 6221400
Karta
Karlskrona - Utö
Beskrivning: Denna turen börjar från Långa som så ofta i detta området. Den går över borgmästarefjärden och in i sundet mellan Dragsö och Saltö. Efter sundet drar vi söderut utmed Saltös västra strand en bit innan vi går emot bandet av öar som ligger söder om Trossö. När vi kommer fram till de första så följer vi ett antal öar sydvästerut och när de slutar så tar vi och börjar dra oss Nordväst ut för att komma fram till ett par mindre öar sydöst om Haglö som är den större ön i denna delen rakt framför oss när vi har börjat paddla nordväst. På dessa öar så finns det en mindre sandstrand som kan vara bra att bada vid samt en paus med en fika. Efter fikan så drar vi vidare och går återigen sydväst Tromtö och Utö. Efter en kort stund så passera vi ett örnreservat där det är förbjudet att att landstiga under större delen av året, respektera detta. Från fikan ner till utö är det knappt 3 km. På Utö är det landstigningsförbud fram till mitten av Juli då det även där är mycket fåglar. Vi kör runt ön och sedan drar vi tillbaka mot stan igen. Idag är det mycket lungt men då det blåser har du oftast medvind tillbaka då det oftast blåser från sydväst. Vi går emot Rollsö för att sedan dra vidare rakt mot Dragsö igen och vidare mot Långö. Vi kommer åter till Långa och Eskimå norrifrån via badplatsen. Denna tur är ca 18 km.
Utgångspunkt:1486265; 6228171
Karta
Hasslö - Listeby Skärgård
Beskrivning: Fin tur som varvar ytterskärgård med inne skärgård, under sina 17 km. Starta exv. vid Almö badplats för att gå söderut mot Hasslöbron, vidare förbi Västra Hästholmen som har inrymt ett ansenlig mängd soldater under världskrigen. Turer finns in i fortet men de är svåra att få tag på, dock mycket värda ett besök. Var försiktig med reven av utlagda stenar utan för Hästholmen dom en del av försvarsverket. Vidare går turen mot Hasslö och reven väster om ön, tänk dock på att dessa är stängda under våren pga. av fågel. Efter detta paddlar man vidare norrut över fjärden som kan passeras via diverse mindre öar och stenar. Här brukar det även gå en del dyningar. Vidare paddlar man in mot Torkö som har en konstgjord sjö efter stenbrotten som har funnits där. Efter Torkö så går vi in i en mer skyddad inneskärgård och kommer återigen fram till Almö badplats.
Utgångspunkt:Badstranden på Almö, 1477597; 6224443
Karta
 
Bollöarna/Tromtö
Beskrivning: Denna turen börjar vid Eskimå på Långö i Karlskrona men kan påböras på flera andra ställen och den är drygt 30 km lång. Vägen gick ut via sundet mellan Långö och Dragsö, via Rollsö och vidare söderut via öbandet. När sista ön passerades så var det bara att ta sikte på Aspö och de militäraförläggningar som är rakt söderut. Jag fortsatte utmed Aspös västra strand tills det var lämpligt att hoppa över till bollöarna. Dessa har bra badmöjligheter inne i viken då det både är grunt och sandbotten, Men en varning, Öarna är fortfarande millitära då det finns mycket blindgångar där efter många års övningar med skarp ammunition av olika slag. Söder om Bollöarna är det öppen hav och skall vara mycket steningt så därför drar jag mig norrut igen mot Hasslö. Jag följer Hasslös västra strand tills jag kommer till dess udde och försätter en bit år väst innan jag väljer att gå över mot Almö. Almö med sitt låga lanskap följer jag till Hajvar (Hamnen) eller strax söder om (Nakenbadet) för att svänga över mot öst igen mot tromtö badplats och Karlskrona navigationssällskaps brygga. Efter pausen där så fortsätter jag Innanför Ringholmen och Haglö, tänk dock på fågelreservatet på Ringholmen (Om du har tur så får du se Örn.) Sedan går jag runt Skillingenäs för att komma in mot Nättraby Skärgård där jag försökte hålla mig intil fastlandet då det finns många mysiga lägen här. Sista biten gick norr om ramsö och tillbaka till Eskimå på Långö.
Utgångspunkt:Eskimå, 1486275 ; 6228170
Karta
  
Almö runt
Beskrivning: Även denna turen börjar vid Eskimå på Långö, Karlskrona men den kan påbörjas på andra ställen också. Vi startar norrut för att komma ut i Borgmästerefjärden mitt i Karlskrona för att hålla väster ut och ta sundet mellan Långö och Dragsö. Efter sundet tar vi sikte mot Rollsö (ibland står det Rosslö på sjökorten) och dit kan man ta sig olika vägar beroende på vind. Jag fortsätter västerut och tar sikte på Östra Råholmen vidare över Tromtöfjärden till utanför en del öar för att slippa ta samma väg hem igen. Efter Eskeskär tar jag sikte på södra udden av Almö för att när jag återigen får kontakt med land ta mig söderut och Hasslö bron. Efter bron så går jag norrut in i Listerby skärgård. Skärgården byter till viss del karaktär här och består mer av vass stränder och lövskog. Jag kryssar mig vidare och ta mig mellan Arpö och Vrangö för att sedan styra Norrut utmed Vrangö. Jag går vidare norrut och efter Östanön så börjar hemfärden österut via Kålfjärden och Betesholmen för att sedan se Hjortahammarbron som jag går under. Jag följer Almös östra strand en bit och har då närkontakt med golfbanan där. Vid lämpligt tillfälle byter jag sida och runda Tromtö udde för att pausa vid bryggorna och badplatsen på Tromtö. Nu tar jag mig 2innomskärs" innanför Haglö och öarna innan, tänk på att detta är fågelreservat där Havsörnar häckar på sommaren. Om du har tur så får du se någon. Efter du har rundat Haglö, som för övrigt har ett tar bra fika ställen, så rundar du Skillingenäs för att gå norrut via diverse öar till Nötholmens badplats. Gå vidare via Ramsö och Sjuhallabrygga. Här kan du gå närmaste vägen över Danmarksfjärden eller via Dragsö/Kålö/Långö och återigen komma till Eskimå söder ifrån. Turen blev ca 34 km. (Sista 8 km i tung motvind för mig)
Utgångspunkt:Eskimå, 1486275 ; 6228170
 Karta
 
  
  
Anpassad sökning