Karlskrona Östra skärgården från Sturkö

Karlskrona Östra skärgården från Yttrepark

Karlskrona Senoren runt

Torhamn "Runt"

Karlskrona - Trumenäs


Karlskrona Östra skärgården från Sturkö
Beskrivning: Denna nästan 20 km långa tur startar och slutar vid Sturkö camping ca 2 mil från Karlskrona. Campingen erbjuder en bra utgångspunk med bra faciliteter så som parkering (parkeringen till för idrottsplatsen samt badgäster, ca 100 m till brygga), brygga och vatten samt toalett och mindre affär på sommaren. Beroende på vindar så kan man ta varvet både medurs och moturs. Efter en halvtimmes paddlande mellan öar så passera men Torungsskär där U137 gick på grund 1982. Strax efteråt passera ytterligare något sund för att komma fram till Inlängan. Efter detta är det så är det en 10-15 min till Tobisaflöten. Denna dolda pärla är idialiskt för en paus och lite fika. Tobisaflöten är ett guldkornen i denna delen av skärgården, här kommer bara de in som inte sticker över 90 cm. Fin och härlig sandbotten runt ön och ofta ganska varmt vatten beroende på grunda vattnet. Efter pausen tar vi och paddlar norrut och in genom den större farleden, där en del trafik kan gå men då sundet är brett så är det inga problem. ytterligare en bit fram kommer man till Yttre Park med sin Linfärja, var försiktig vid förbifarten då linan sträcks mellan Yttre Park och Hästholmen. Fortsätt fram en bit till för att sedan gå väster ut och tillbaka via diverse öar mot Sturkö camping.
Utgångspunkt: 1493668; 6217501
Karta
Karlskrona Östra skärgården från Yttrepark
Beskrivning:Liknande tur som den ovan men lite kortare, 15,5 km med start från yttre Park, på vägen mot Torhamn, bra parkering mindre bra iläggning, ryktet säger att det finns bättre 200 m söder om linfärjan. ( sväng ej mot linfärjan i ytter park) Följ Ytteröns västra strand för att komma in i viken på Flakskär, sista ön innan Polen. På denna sidan är det ofta mycket få båtar om man gämför med östra sidan. Därefter kan man glida över sundet till Ytterön och Tobisaflöten. Efter paus på Tobisaflöten så kan man glida in mot Öppenskär för att vidare följa Ytteröns/Hästholmens västa strand till Yttre park igen.
Utgångspunkt:1498792; 6218965
Karta
Karlskrona Senoren runt
Beskrivning:Efter en blåsig och dålig sommar så fick jag till det att komma runt Senoren. Senoren är känt för sina jordgubbar men har även en mycket fin kust. Jag utgick från Trummenäs camping där jag även avslutade. Där finns även bad, affär, parkering, toalett mm. Jag paddlade moturs och fick då först en lite längre passage för att komma fram till de första klipporna på Senorens nordvästra kant (dock finns det några stena på halva vägen över sundet) När man har nått västra udden så är det bara att följa kusten in mot bron, dock se upp för skärgårdstrafiken då den dra upp ganska så mycket vatten, segelbåtar ej under bron så dessa är inga problem. Nu kommer man in i större vik som är ganska så skyddad och här kan man välja att paddla söderut och ut i skärgården eller gå rakt österut och in mellan Östra skällö och Senoren, där är båt trafiken betydligt lugnare och mindre frekvent. Följ kusten och ta in mellan Senoren och Svenö, för att få en längre sträcka norrut upp mot Senorens nordöstra udde. Öster om dig så kommer det ett antal båta men dock oftast på betryggande avstånd då en av farlederna in till Karlskrona går där ute. Efter udden så ser du Möcklebron med sina 17 m höga spann. Vid bron så är farleden för båda ganska så smalt så samtidigt som båtarna saktar ner så kan det vara bra att komma över till den andra sidan för oss kajakister. Följ kusten och ta innanför Flakskären utanför Trummenäs udde. För att återgå till utgångspunkten. denna färden är drygt 17 km.
Utgångspunkt:1495190; 6225773
Karta
Torhamn "Runt"
Beskrivning:Vi använder Torhamnsbadplats som i läggningsplats då det är bra parkering, sandbotten och inte allt för långt till glassen efter turen. Badplatsen ligger centralt och är lätt att hitta till i Torhamn. Vi följer kusten söderut och efter drygt 2 km så kommer vi fram till Svenska fastlandets södöstraste punkt och då dra vi oss lite åt sydost, från bad platsen och hit är det mycket grunt menan det blir lite djupare här utanför men farleden är inte bred så båt trafiken är ofta koncentrerad. Efter överfarten så kommer vi fram till Långören som kan vara väl värt ett landhugg men vi dra vidare för att efter ca 1 km komma till Tobisaföten, ett trevligt ställe där vattnet ofta tidigt blir varmt, så ett bad kan ofta göras här. Vi ra vidare efter paus på Vierskär och paddlar förbi Tvärölja, Högskär, Öppenskär, Gresskär för att komma till Ytterön. Vi följer kusten en bit norrut och efter ett tag drar vi österut mot öarna strax sydöst om Yttre park, Passagen över öppet vatten blir minst då, det kan gå en del vågor här ute då det är exponerat mot vind här ute i denna delen av skärgården. Vi fortsätter nordöst tills vi kommer till badstranden norr om Torhamn för att där sedan följa kusten söderut, förbi Torhamns hamn och sedan ner till iläggningsplatsen vid badplatsen. Denna turen är ca 12 km.
Utgångspunkt:1501265; 6218158
 Karta
Karlskrona - Trumenäs
Beskrivning: Denna 16,5 km långa tur kan påbörjas både i Karlskrona och i Trummenäs, både ställerna har bra parkeringsmöjligheter. I Trummenäs slutar man vid campingen. Vägen från Karlskrona Långa och Trummenäs kan göras på flera sätt men i denna tur tar jag norrut in mot Sunna kanal som delar av Karlskrona med fastlandet. Jag tar vidare mot bron som förbinder Verkö med fastlandet. Vid hårdare väder så kommer man sedan fram till mest kritiska passagen utan för Knösö. Sundet mellan Knösö och Säljö är smalt med höga bergssidor på båda sidor. Häl i höjd med norra udden av Säljö så paddlar man vidare mot sydöst. Några smala sund i en naturskön miljö så kommer man ut på havet igen och efter ytterligare någon kilometer så är man framme i Trummenäs. Om vädret tillåter så kan man gå direkt in mot Karlskrona och söder om Hästö men denna vägen tycker jag inte är lika fin.
Utgångspunkt:1486202; 6228207 alt. 1495203; 6225814
Karta
  
Anpassad sökning